Schotland motorreis Stelvio MotorreizenMotorreizen in Schotland is landschappelijk heel bijzonder. ‘Bens’ zijn bergen, ‘glens’ zijn valleien en ‘lochs’ meren. Het zijn namen uit het Gaelic, de taal van de Keltische voorvaderen. De reis gaat over een groot deel van de North Coast 500. Dit is een schilderachtige route van 516 mijl rond de noordkust van Schotland. Maar ook het eiland Skye en de Trossachs komen ruim aan bod. Schotland heeft een uitstekend wegennet. In de afgelegen gebieden lopen éénbaanswegen (Single Track Roads) met uitwijkhavens die kunnen worden gebruikt om anderen te laten passeren of in te halen. Borden met “Hidden Dip” en “Blind Summit” kom je regelmatig tegen.  Schotland blijft één van onze favoriete motorreizen.

1Dag 1
Naar IJmuiden

Je rijdt naar IJmuiden om in te schepen op één van de comfortabele ferry’s van DFDS naar Newcastle. De overtocht is een belevenis op zich.

2Dag 2
Van Newcastle naar het hotel in Dunkeld (ca. 320 km)

Newcastle rij je uit tot vlakbij de Hadrians wall. Door het Northumberland national park naar het Borderland. Het Borderland is het grensgebied waar een doedelzak speler (bij de fotogenieke grenssteen) je doet beseffen nu echt in Schotland te komen. Mooie rit door de Lowlands. Tussenstop voor het prachtig zicht op de beroemde stalen Forth Rail Bridge. Verder met een omweg langs Perth (je kan de route korter maken door de snelweg te blijven volgen) over mooie schots weggetje door verschillende Glen’s (valleien). Misschien zijn ze weer aan het racen op de Knockhill baan. Over de mooie weggetjes in het binnenland o.a. door Crieff (waar de acteur en motoravonturier Ewan McGregor is opgegroeid) komen we in het historische plaatsje Dunkeld. Daar is ons sfeervolle hotel, met bar en beer garden, voor de komende nacht.

3Dag 3
Via Mountains en Speyside naar Helmsdale (ca. 380 km)

Na het uitgebreide ontbijt naar de Schotse Hooglanden. In Schotland kom je namen uit de taal van de Keltisch voorvaderen tegen. ‘Bens’ zijn bergen, ‘Glens’ zijn valleien en ‘Lochs’ meren. De weg door de Grampian Mountains gaat door een skigebied en over de hoogste pas van Groot-Brittannië “Devil’s Elbow” (665m). Heerlijke weg met lange bochten. Over de mooie pas “The Lecht Road” komen we in de Speyside. Een gebied met meerdere whiskystokerijen. Die van Glenlivit is te bezoeken. Om Inverness heen over de kustweg naar het guest house in Helmsdale. Dineren doen we in het nabij gelegen restaurant.  Hier blijf je 3 nachten.

4Dag 4
Rondrit John O’Groats en Dunnet Head (ca. 315 km)

In middels zijn we op de kustweg North Coast 500 aangekomen met de fraaie plaatsjes met haventjes. In het meest noordelijk gelegen dorpje John O’Groats (de Hollander Jan de Groot had een veerdienst naar de Orkney-eilanden) kan je een plaatje maken bij het bekende wegwijzerbord. We rijden verschillende weggetjes in door een woest en desolaat landschap naar vuurtorens zoals Dunnet Head op de meest noordelijke punt van Schotland. Langs het kasteel van Mey, ooit buitenverblijf van de moeder van de huidige koningin. Door de vallei Strathnaver langs de rivier Naver en het Loch Naver. De single track road door het ruige landschap komt langs de Crask Inn. Zeker een bezoekje waard. Terug naar Helmsdale aan de Oostkust

5Dag 5
Rondrit Durness en Highlands(ca. 340 km)

Een fraaie rondrit door het noorden van Schotland. Vanaf de kustweg  rijden we het binnenland in. Kleine slingerweggetjes over wegen waar zelden huizen staan. Na Loch Lever gaan we naar het noorden. De kustweg North Coast 500 volgen, om Loch Eriboll, naar Durness. Net voor Durness kan je kijken in de grotten van Smoo Cave met een waterval. We maken een uitstapje naar Kinlochbervie aan de westkust en steken dan Schotland door, over de slingerende single track roads, door de Highlands  langs grote meren.  Net voorbij Golspie is het Dunrobin Castle, van de hertog van Sutherland, een fotomomentje waard. Met rechts de stranden en de Noordzee is het nog een mooi stukje naar het hotel.

6Dag 6
Westkust en Applecross (ca. 340 km)

We verlaten Helmsdale. Via een andere weg dan gisteren steken we door de Highlands het land door naar de westkust waar we de North Coast 500 weer oppakken. Via de vissersplaats Ullapool (waar je gebakken vis kunt eten) rijden we over de ruige kustweg. In Loch Torridon zie je de zalm en kreeftenkwekerijen liggen. Verschillende keren heb je een fantastisch uitzicht op de Oceaan met zijn rotsen en stranden. In Applecross heb je een mooie pub en een tankstation. Dan ga je over een prachtige pas de Bealach-na Bo (626m) met schitterende panorama’s, haarspeldbochten en hellingen van 25 graden. Een enkele keer kan het mistig zijn wat het nog sfeervoller maakt. We nemen ons intrek in het hotel bij Loch Carron voor 2 nachten. Het hotel heeft een gezellig café/restaurant, een Guinness uit de tap of een Ale?

7Dag 7
Rondrit het eiland Skye (ca. 340 km)

Na het uitgebreide ontbijt rijden we door een ruig gebied met mooie uitzichtpunten naar het beroemde pontje over Glenelg Bay naar het eiland Skye. Het plateau op het pontje wordt handmatig gedraaid. Op het eiland Skye bezoeken we de Talisker whisky stokerij en het mooie havenplaatsje Portree. Heerlijk toeren naar het noorden en genieten op de mooiste wegen van het prachtige ruige Skye. Terug naar het vasteland gaan we over de Skye bridge, met het geweldige uitzicht, waarmee het eiland Skye verbonden is met het vaste land. Via het mooie kustplaatsje Plockton, met de palmbomen, naar het hotel bij Loch Carron.

8Dag 8
Glenfinnan en Glen Coe (ca. 360 km)

Even stoppen bij het fotogenieke Eilean Donan Castle op een schiereilandje in Loch Alsh. Door de vallei van Glen Shiel komen we door de plaatsen Fort Augustus en Fort William. In Fort William ligt de Neptune’s Staircase. Deze acht sluizen op het einde van het Caledonisch Kanaal overbruggen een hoogteverschil van 21 meter naar Loch Linnhe. Daarna door naar Glenfinnan om te kijken bij het oude stationnetje van de stoomtreinen en het viaduct uit de Harry Potter films. Een pontje brengt ons over Loch Linnhe.  Daarna komen we over de prachtige weg door de groene vallei Glen Coe. Bij mooi weer is een uitstapje naar Glen Etive aan te raden. Langs Loch Lomond (het grootste meer van Groot Brittannië) rijden we naar Arrochar bij het Loch Long voor 2 dagen.

9Dag 9
Rondrit Trossachs National Park (ca. 310 km)

Een rondrit door en om het nationaal park The Trossachs. Het park heeft veel te bieden aan dorpjes, meren, bergen en mooie wegen. Met name het plaatsje Aberfoyle, Loch Katrine, The Duke’s pass, Rob Roy’s grave in Balquhidder en Loch Voil.  In Inveraray kan je het Inveraray Castle van de Duke of Argyll bezoeken.

10Dag 10
Van Trossachs naar Newcastle (ca. 320 km)

Via de Tweeddale en de plaats Hawick komen we door de Lowlands weer in het Borderland. De tocht gaat verder door Northumberland naar Newcastle waar we op tijd bij de veerboot willen zijn. Op het dek genieten van het prachtige uitzicht als je de haven verlaat.

11Dag 11
Aankomst in IJmuiden

In de ochtend genieten van het uitgebreide ontbijt. Buiten kijken naar de naderende Hollandse kust. Motor opzoeken, inladen, de ferry afrijden en het laatste stukje naar huis.

Arrangement – individuele motorreis:
  • Acht overnachtingen op basis van logies met ontbijt
  • Prijzen op basis van 2 persoonskamer
  • Routebeschrijving in gpx bestand met track.

Prijs:
11 dagen vanaf € 695,- (logies met ontbijt)
De kosten van de veerboot vanaf circa € 300,- komen er bij(retour in 4 persoons hut).
De veerboot boek je zelf.

Bekijk voor een impressie de fotogalerij of op de filmpagina naar één van onze motorreizen naar Schotland

Aanmelden