Schotland motorreis Stelvio MotorreizenMotorreizen in Schotland is landschappelijk heel bijzonder. ‘Bens’ zijn bergen, ‘glens’ zijn valleien en ‘lochs’ meren. Het zijn namen uit het Gaelic, de taal van de Keltische voorvaderen. In het westen zijn de afstammelingen van de oerbewoners en de kelten te vinden. In het oosten afstammelingen van Germaanse volkeren: o.a. Vikingen, Noormannen, Nederlanders en Vlamingen. Dat maakt dat Oost en West niet alleen landschappelijk anders is, maar ook cultureel. Gastvrijheid is een eigenschap die de Schotten altijd al hoog in het vaandel hebben gevoerd. Schotland heeft een uitstekend wegennet met vierbaanswegen en snelwegen tussen de steden en de meeste grote plaatsen. In de afgelegen gebieden lopen éénbaanswegen (Single Track Roads) met uitwijkhavens die kunnen worden gebruikt om anderen te laten passeren of in te halen. Schotland blijft één van onze favoriete motorreizen.

1Dag 1
Naar IJmuiden

Je rijdt naar IJmuiden om in te schepen op één van de comfortabele ferry’s van DFDS naar Newcastle. De overtocht is een belevenis op zich.

2Dag 2
Van Newcastle naar het hotel bij Pitlochry (ca. 350 km)

Newcastle rij je uit tot vlakbij de Hadrians wall. Door het Northumberland national park naar het Borderland. Het Borderland is het grensgebied waar een doedelzak speler (bij de fotogenieke grenssteen) je doet beseffen nu echt in Schotland te komen. Mooie rit door de Lowlands. Tussenstop voor het prachtig zicht op de beroemde stalen Forth Rail Bridge. Verder met een omweg langs Perth (je kan de route korter maken door de snelweg te blijven volgen) over mooie schots weggetje door verschillende Glen’s (valleien). Misschien zijn ze weer aan het racen op de Knockhill baan. Door Crieff (de geboorteplaats van Ewan McGregor). Een stukje schotse snelweg tot Pitlochry. In de Inn bij het hotel kan je heerlijk eten en zijn er diverse soorten bier verkrijgbaar uit de brouwerij achter de Pub.

3Dag 3
Rondrit Whiskytrail (ca. 330 km)

Via het dorp Kirkmichael met zijn fraaie oldtimer garage ga je naar Braemar. De weg door de Grampian Mountains gaat door een skigebied en over de hoogste pas van Groot-Brittannië “Devil’s Elbow” (665m). Heerlijke weg met lange bochten. Over de mooie pas “The Lecht Road” kom je in de Speyside. Een gebied met meerdere whiskystokerijen. Van de whiskystokerijen zijn Glenlivit en vooral Glenfiddich voorzien van een groot bezoekerscentrum waar je een rondleiding kan boeken met proeverij. Balmoral Castle waar je langs komt is te bezoeken als de queen niet aanwezig is. In Pitlochry kan je de ‘visladder’ nog bekijken, waar zalmen een hoogteverschil van 17 meter overwinnen. Terug naar het hotel waar je in de plaatselijke Inn kan eten met een Guinness uit de tap.

4Dag 4
Door de Highlands naar het hotel bij Loch Duich (ca. 290 km)

De Queen’s View is een mooi uitzichtpunt over het Loch Tummel. Op het eindpunt van de weg langs het Loch Rannoch ligt de oude halte Rannoch station van de lijn Glasgow – Fort William door de West Highlands. Verder over een doorgaande weg door Dalwhinnie (ook met een stokerij) naar Fort Augustus. In Fort Augustus is het leuk om de trap van sluizen te bekijken die onderdeel zijn van het Caledonian Canal. Door de Glenn Shiel waar je de bergtoppen van de Five Sisters of Kintail kan bewonderen. Het sfeervolle hotel biedt onderkomen voor 4 nachten.

5Dag 5
Het noorden van het eiland Skye (ca. 260 km)

Na het uitgebreide ontbijt rij je door een ruig gebied met mooie uitzichtpunten naar het beroemde pontje over Glenelg Bay. Het plateau op het pontje wordt handmatig gedraaid. Het eiland is 80 kilometer lang en 30 km breed heeft een woeste natuur, bloemrijke dalen en witte huisjes met mooi aangelegde tuinen. Route gaat naar de Talisker stokerij waar een rondleiding mogelijk is. Via de westkant naar de noordpunt. Langs de oostkant gaat de route langs Kilt Rock met een waterval, Old man of Storr en door de hoofdstad Portree met zijn pitoreske haven. Een heerlijke afwisselende doorgaande weg brengt je over de Skye Bridge (waarmee het eiland Skye aan het vaste land verbonden is) naar het Hotel.

6Dag 6
Skye en Neist (ca. 300 km)

Over de prachtige Skye Bridge bij Kyle of Lochalsh kom je op Skye. Op het eiland Skye volg je de route naar de vuurtoren op het uiterste puntje in Neist. Verder naar de mooie weg langs de oostkust en dan pak je de doorsteek over 543 meter hoge Quiraing berg met een fantastisch uitzichtpunt naar de andere kant van Skye. Heerlijk toeren en genieten op de weg terug naar Kyle of Lochalsh. Nadat je de Skye Bridge over bent, kom je langs het fotogenieke Eilean Donan Castle voor je het hotel bereikt.

7Dag 7
Westkust met o.a. Ullapool en Applecross (ca. 390 km)

Door de Glen Carron naar Ullapool. Een schilderachtig vissersplaatsje met vele kleine vissershuisjes aan de Seafront. Route kan je in korten door Ullapool over te slaan. Terug vanaf Ullapool volg je route langs de westkust. Geweldig motorrijden. Veel bochten en met one track roads, passing places, heuvels met regelmatig leuke dorpjes en mooie uitzichtpunten op de zee tot aan Applecross. In Applecross is een karakteristieke pub en een benzinestation. Een hoogte punt is de weg vanaf het dorpje Applecross over een prachtige pas de Bealach-na Bo (626m) met schitterende panorama’s, haarspeldbochten en hellingen van 25 graden. In de Pub smaakt de Guinness geweldig na zo’n dag.

8Dag 8
Van Loch Duich naar Trossachs (ca. 290 km)

Bij Fort William ligt de Neptune’s Staircase. Deze acht sluizen op het einde van het Caledonisch Kanaal overbruggen een hoogteverschil van 21 meter naar Loch Linnhe. Verder over de mooie weg door Glencoe, één van de meest woeste valleien van Schotland. Je kan een uitstapje maken naar Glen Etive of je rijdt door langs het nationaal park de Trossachs en langs Loch Lomond. Het door ons uitgezochte hotel(Inn) voor de laatste overnachting heeft een Pub met goed eten, een eigen brouwerij en dichtbij het Loch Lomond.

9Dag 9
Van Trossachs naar Newcastle (ca. 280 km)

Het eindpunt is deze dag, de veerboot in Newcastle. Er staan nog mooie wegen door Schotland in de route. Door de Tweed Valley, de Lowlands en het grensgebied met Engeland.

10Dag 10
Aankomst in IJmuiden

In de ochtend genieten van het uitgebreide ontbijt. Buiten kijken naar de naderende Hollandse kust. Motor opzoeken, inladen, de ferry afrijden en het laatste stukje naar huis.

Arrangement – individuele motorreis:
  • Zeven overnachtingen op basis van logies met ontbijt
  • Prijzen op basis van 2 persoonskamer
  • Routebeschrijving in gpx bestand voor Garmin en TomTom.

Prijs:
8 dagen vanaf € 695,- (logies met ontbijt)
De kosten van de veerboot vanaf circa € 220,- komen er bij(retour in 4 persoons hut).
De veerboot boek je zelf.

Bekijk voor een impressie de fotogalerij of op de filmpagina naar één van onze motorreizen naar Schotland

Aanmelden