mooiste-wegen-ter-wereld-32Naar de mooiste rijweg van Europa

Diep verborgen tussen de valleien en bergen van Transsylvanië ligt de Transfăgărășan of DN7C (Nationale weg 7c). De 90 kilometer lange weg loopt dwars door het Făgărașgebergte (vandaar de samenvoeging van trans en Făgăraș), het hoogste gebergte van Roemenië, dat deel uitmaakt van de Transsylvanische Alpen. De weg heeft meer tunnels en viaducten dan elke andere weg in Roemenië. Jeremy Clarkson was er zo onder de indruk van dat hij het omschreef als “The best driving experience” en “this is the best road… in the world”. De weg werd gebouwd tussen 1970 en 1974 door het leger in opdracht van Nicolae Ceausescu. De Transalpina, met 2.145 meter de hoogst gelegen weg van Roemenië, doet er niet voor onder en zit ook in een dag etappe.

Helaas gaat er geen nachttrein meer tussen Düsseldorf en Wenen. Het start en eindpunt is in Györ in Hongarije. We hebben een heen en terug rij route beschikbaar met suggesties voor hotels.

1Dag 1
Naar Györ in Hongarije

Aankomst in het hotel in de mooie plaats Györ aan een zijarm van de Donau in het noord westen van Hongarije bij de grens met Oostenrijk.

2Dag 2
Van Györ naar de grensstreek van Hongarije met Roemenië ca 460 km

Voor deze route is een tolvignet nodig die je voor of op de grens met Hongarije kan kopen. Je krijgt geen sticker omdat de controle elektronisch is. Over doorgaande wegen en snelweg door Hongarije langs Budapest naar het eerste hotel in Hongarije bij de grens met Roemenië.

3Dag 3
Naar Resita ca. 380 km

Vertrek naar de Hongaars-Roemeense grens. Na de drukke stad Oradea in Roemenië worden de wegen rustiger. We toeren door de heuvelachtige omgeving, van dorp naar dorp, in de Zuidelijke Karpaten. De Karpaten is een gebergte dat vanaf de zuidgrens met Servië dwars door het land loopt tot de noordgrens met de Oekraïne. Grote verschillen tussen arm en rijk in het dorp Covasint door de zigeuners die in goud handelen. Hoe zuidelijker des te minder verkeer kom je tegen. De wegen in Roemenië zijn niet zo goed als in West-Europa. Bebording ontbreekt weleens en je kan op je weg paard en wagen tegen komen. Pas de rijstijl aan op de situaties. Resita is de plaats voor 2 overnachtingen.

4Dag 4
Rondrit o.a. langs de Donau rivierkloof ca. 340 km

De Donau ontstaat in het Zwarte Woud en loopt langs Wenen, Boedapest en Belgrado naar de Zwarte Zee. De Donau stroomt Roemenië binnen via de IJzeren Poort. Deze langste rivierkloof van Europa (134 km) vormt de grens tussen de Karpaten en de Balkan. De weg die door de rivierkloof voert, is één van de mooiste wegen van Roemenië. Bijna 100 km rij je langs de Donau met aan de overzijde Servië. De uitzichten zijn regelmatig adembenemend. Door een Nationaal Park terug naar het hotel in Resita.

5Dag 5
Resita via Transalpina naar Sibiu ca. 300 km

Heuvelachtig gebied en uitgestrekte landerijen wisselen elkaar af. Via Hateg en Petrosani komen we op één van de meest spectaculaire wegen in de Karpaten de Transalpina. Het gedeelte met de mooie Urdele pas doen we overmorgen. Bij Sugag rijden we richting Jina over een bergkam naar het hotel. Het hotel ligt buiten Sibiu en heeft een zwembad, restaurant en bar.

6Dag 6
Rondrit met o.a. de Transfăgărășan ca. 320 km

De weg start in het piepkleine dorpje Bascov. De eerste paar kilometer zijn niet zo boeiend, maar zodra de bergen oprijzen verandert de weg in een van de meest spectaculaire stukken asfalt ter wereld. De Transfăgărășan volgt de contouren van een ravijn en start daarna aan een klim langs de zuidelijke Făgăraș-bergflanken. Tijdens deze klim kun je ergens op een hoge en afgelegen klif het Poenarikasteel zien liggen, ooit het eigendom van de mythische Vlad Dracula. Als je wilt stoppen om de burcht te bezoeken moet je 1.480 treden trotseren. Op het hoogste punt van de Transfăgărășan bevindt zich de langste (887 m) en hoogst gelegen tunnel van Roemenië. Hier bereikt de weg een hoogte van 2.042 meter. In de afdaling loopt de weg langs en over een groot stuwmeer, het Vidrarumeer. Langs de rivier de Olt en het woeste Oltdal terug naar het hotel bij Sibiu.

7Dag 7
Rondrit met o.a. de Transalpina ca. 350 km

Na het ontbijt op de motor voor een mooie rondrit over de Transalpina, met 2.145 meter de hoogst gelegen weg van Roemenië. Eerst weer terug door het Oltdal en in westelijke richting bij Ramnicu Valcea. In Horezu passeren we een groot klooster en rijden door het binnenland naar Novaci waar het echte klimwerk begint naar het hoogste punt op de Urdele pas. Stukken asfalt worden regelmatig onderbroken door een stuk onverhard. Op de top staan de traditionele souvenir kraampjes. In de afdaling passeren we enkele stuwmeren. In Sugag slaan we rechts af en rijden door een paar mooie dorpjes, over de bergkam naar het hotel.

8Dag 8
Rondrit of bezoek aan Sibiu

Je kan de dag invullen zoals je zelf wil. Lekker bij het zwembad hangen of een bezoek brengen aan de oude binnenstad van Sibiu met zijn overvloed aan terrassen behoort tot de mogelijkheden. Sibiu is gesticht door Duitse immigranten en geeft je het gevoel in een Duitse historische stad te zijn. Na de 2e wereldoorlog zijn de laatste Duitstaligen naar Duitsland gegaan. We hebben ook een niet te lange rondrit via Medias en Sighisoara door een heuvellandschap met mooie dorpjes. Of nog een keer de Transfăgărășan. Niet omdat het moet maar omdat het kan!

9Dag 9
Van Sibiu naar Hongarije ca. 370 km

Via Sebes naar het Apusenigebergte, een bergketen in Transsylvanië met veel grotten, die behoort tot de West-Karpaten. We rijden over de Vârtop pas met een skigebied(je). Na Oradea richting grensplaats Bors. Dan is het nog 25 km naar het hotel in de grensstreek in Hongarije.

10Dag 10
Hongarije van oost naar west ca. 375 km

De route start door de poesta over wegen in afwisselende staat. Bij Kiskore is de oversteek, via een heel bijzondere auto-spoorbrug, van de grootste rivier van Hongarije de Tisza. Ten noorden van Budapest steken we via een pont de Donau over. De Donau verder volgen via Esztergom en Komarom, met aan de overkant Slowakije, tot het hotel aan een zijarm van de Donau in Győr.

11Dag 11
Vertrek van Győr

Voor de terugreis hebben we een route beschikbaar met suggesties voor een hotel.

Arrangement:
  • Tien (11-daagse tour) overnachtingen op basis van halfpension in Hongarije (ontbijt +diner). In Roemenië met ontbijt.
  • Prijzen op basis van 2 persoonskamer
  • Welkomstdrankje
  • Routebeschrijving in gpx bestand voor Garmin en TomTom.

Prijs in 2 persoonskamer vanaf € 645,-
1 persoonskamertoeslag € 190,-

Bekijk voor een impressie van onze reis naar Roemenië de fotopagina van de groepsreis en de videopagina

Aanmelden