Welcome to Scotland‘Bens’ zijn bergen, ‘glens’ zijn valleien en ‘lochs’ meren. Het zijn namen uit het Gaelic, de taal van de Keltische voorvaderen. In het westen zijn de afstammelingen van de oerbewoners en de kelten te vinden. In het oosten afstammelingen van Germaanse volkeren: o.a. Vikingen, Noormannen, Nederlanders en Vlamingen. Dat maakt dat Oost en West niet alleen landschappelijk anders is, maar ook cultureel. Gastvrijheid is een eigenschap die de Schotten altijd al hoog in het vaandel hebben gevoerd. Schotland heeft een uitstekend wegennet. In de afgelegen gebieden lopen éénbaanswegen (Single Track Roads) met uitwijkhavens die kunnen worden gebruikt om anderen te laten passeren of in te halen. De routes worden individueel gereden (of in kleine groepjes die zich spontaan vormen). Zijn de routes je te lang dan is er de mogelijkheid om af te snijden. De hotels zijn typisch Schots met goed eten, whisky en lokale biersoorten.

1Dag 1
Vrijdag 20 mei. Naar IJmuiden

Je rijdt naar IJmuiden om in te schepen op één van de comfortabele ferry’s naar Newcastle.

2Dag 2
Zaterdag 21 mei. Van Newcastle door de Lowlands naar het hotel in de Trossachs (ca. 290 km)

De voorrijder helpt je met het wennen aan het links rijden. Newcastle rijden we uit door het Northumberland national park naar het Borderland. Het Borderland is het grensgebied waar een grenssteen en (meestal) een doedelzak speler je doet beseffen nu echt in Schotland te komen. Door de Lowlands richting Glasgow. In het nationaal park The Trossachs bij Loch Lomond ligt ons hotel voor de komende 2 nachten. Ontbijt is inbegrepen. Dineren doen we in de gezellige bijbehorende Inn.

3Dag 3
Zondag 22 mei. Trossachs  (ca. 320 km)

Een rondrit door en om het nationaal park The Trossachs. Het park heeft veel te bieden aan meren, bergen en mooie wegen. Het plaatsje Aberfoyle, Loch Katrine, The Duke’s pass, Rob Roy’s grave in Balquhidder, Loch Voil gaan we bekijken of rijden we langs. In Inveraray kan je het Inveraray Castle van de Duke of Argyll bezoeken. Langs Loch Lomond (het grootste meer van Groot Brittannië) komen we weer aan in ons hotel in de Trossachs.

4Dag 4
Maandag 23 mei. Oban en Fort William (ca. 350 km)

Als je wil kan je langs Loch Awe naar de kustplaats Oban (je kan de route korter maken). Een prima plek om de traditionele fish and chips te eten. Langs de kust rijdend komen we aan in Fort William. In Fort William ligt de Neptune’s Staircase. Deze acht sluizen op het einde van het Caledonisch Kanaal overbruggen een hoogteverschil van 21 meter naar Loch Linnhe. Door het gebergte van de Glen Shiel komen we aan in ons mooi gelegen hotel met gezellige bar/restaurant voor de komende 3 nachten.

5Dag 5
Dinsdag 24 mei. Skye en Applecross (ca. 330 km)

Na het uitgebreide ontbijt rijden we door een ruig gebied met mooie uitzichtpunten naar het beroemde pontje over Glenelg Bay naar het eiland Skye. Het plateau op het pontje wordt handmatig gedraaid. Op het eiland Skye bezoeken we de Talisker whisky stokerij en het mooie havenplaatsje Portree. Heerlijk toeren en genieten op het prachtige ruige Skye. Terug naar het vasteland gaan we over de Skye bridge met het geweldige uitzicht, waarmee het eiland Skye verbonden is met het vaste land. Via het mooie kustplaatsje Plockton met de palmbomen naar Applecross over een prachtige pas de Bealach-na Bo (626m) met schitterende panorama’s, haarspeldbochten en hellingen van 25 graden. Op de terugweg kom je langs het fotogenieke Eilean Donan Castle.

6Dag 6
Woensdag 25 mei. Glen Coe, Pitlochry (ca. 330 km)

Van de westkust vertrekken we naar Pitlochry in het oosten. Door de vallei van Glen Shiel en de plaats Fort William gaan we naar Glenfinnan om te kijken bij het viaduct uit de Harry Potter films. Daarna komen we over de prachtige weg door de Glen Coe. Door de single track roads in de Highlands kunnen we nog rijden naar het afgelegen treinstation Rannoch Station. Via de andere kant van Loch Rannoch via het uitzichtpunt over Loch Tummel genaamd Queen’s View, naar Pitlochry. Hier verblijven we 3 nachten. In de bijbehorende pub kunnen we heerlijk eten met bier uit de eigen brouwerij.

7Dag 7
Donderdag 26 mei. Glen Shee, Speyside (ca. 330 km)

Via het dorp Kirkmichael met zijn fraaie oldtimer garage gaan we naar Braemar. De weg door de Grampian Mountains gaat door een skigebied en over de hoogste pas van Groot-Brittannië “Devil’s Elbow” (665m). Heerlijke weg met lange bochten. Over de mooie pas “The Lecht Road” komen we in de Speyside. Een gebied met meerdere whiskystokerijen. Die van Glenlivit willen we bezoeken. Via Dufftown maken we het rondje Speyside af en gaan langs Balmoral Castle weer door de Glen Shee naar het hotel.

8Dag 8
Vrijdag 27 mei. Bridge of Balgie, Wallace monument (ca. 270 km)

Langs Loch Tummel komen we in het gebied van de Glen Lyon. Mooie single track roads over o.a. de Bridge of Balgie. Via Loch Earn gaan we op weg naar Stirling om het Wallace monument te bekijken met het observatieplatform. William Wallace was een patriot die zorgde voor een overwinning op de Engelsen in 1297. De film Braveheart met Mel Gibson gaat over de heldendaden van William Wallace. Via Crieff (waar de acteur en motorheld Ewan McGregor is opgegroeid) gaan we nog over smalle slinger weggetjes terug naar Pitlochry.

9Dag 9
Zaterdag 28 mei. Van Pitlochry naar Newcastle (ca. 310 km)

Vanuit Pitlochry rijden we richting Edinburgh. Na de overtocht over de Forth Road Bridge bekijken we de beroemde stalen spoorbrug Forth Rail Bridge. Verder naar Roslin waar we Rosslyn Chapel kunnen bezoeken. Door de eeuwen heen gebruikt door o.a. Tempeliers, als paardenstal en als filmdecor voor de Da Vinci Code. De tocht gaat verder door de mooie Lowlands naar Newcastle waar we op tijd bij de veerboot willen zijn.

10Dag 10
Zondag 29 mei. Aankomst in IJmuiden

Uitgebreid ontbijt buffet op de boot voor aankomst in IJmuiden. Het laatste stukje naar huis.

Arrangement – groepsreis:
  • zeven overnachtingen in hotels op basis van logies met ontbijt
  • prijzen op basis van 2 persoonskamer
  • retour overtocht IJmuiden Newcastle in 4 persoons buitenhut(zeezicht) met douche en toilet
  • 2 overnachtingen op de boot met ontbijt heen en terug
  • welkomstdrankje
  • Routebeschrijving op GPS voor Garmin
  • 2 reisbegeleiders
  • minimaal 6 deelnemers
Prijzen groepsreis 20 mei t/m 29 mei inclusief overtocht:
10 dagen € 775,- (overnachting in eenvoudige Lodge 2 nachten)
10 dagen € 875,- (overnachting in 2 persoonskamer)

Geen 1 persoonkamer beschikbaar.

Bekijk voor een impressie de fotogalerij of op de filmpagina naar één van onze reizen naar Schotland
Aanmelden