Welkom in Schotland met Stelvio motorreizenWelkom in Schotland. Gastvrijheid is een eigenschap die de Schotten altijd al hoog in het vaandel hebben staan. De reis gaat over een groot deel van de North Coast 500. Dit is een schilderachtige route van 516 mijl rond de noordkust van Schotland. Maar ook het eiland Skye en de Trossachs komen ruim aan bod. Schotland heeft een uitstekend wegennet. In de afgelegen gebieden lopen éénbaanswegen (Single Track Roads) met uitwijkhavens die kunnen worden gebruikt om anderen te laten passeren of in te halen. Borden met “Hidden Dip” en “Blind Summit” kom je regelmatig tegen.
De routes worden individueel gereden (of in kleine groepjes die zich spontaan vormen). Zijn de routes je te lang dan is er de mogelijkheid om af te snijden. De hotels hebben een pub of restaurant met goed eten, whisky en lokale biersoorten.

1Dag 1
Donderdag 16 juni. Aan boord van de ferry in IJmuiden

Je rijdt naar IJmuiden om in te schepen op de comfortabele ferry naar Newcastle. Vanaf het dek zie je aan de horizon de kust van IJmuiden steeds kleiner worden.

2Dag 2
Vrijdag 17 juni. Van Newcastle door de Lowlands naar het hotel in Dunkeld (ca. 320 km)

De voorrijder helpt je met het wennen aan het links rijden. Newcastle rijden we uit door het Northumberland national park naar het Borderland. Het Borderland is het grensgebied waar een grenssteen en (meestal) een doedelzak speler je doet beseffen nu echt in Schotland te komen. Door de Lowlands richting Edinburgh. Onderaan de beroemde stalen spoorbrug Forth Rail Bridge, stoppen we voor een plaatje. Over de mooie weggetjes in het binnenland o.a. door Crieff (waar de acteur en motoravonturier Ewan McGregor is opgegroeid) komen we in het historische plaatsje Dunkeld. Daar is ons sfeervolle hotel, met bar en beer garden, voor de komende nacht. 

3Dag 3
Zaterdag 18 juni. Mountains en Speyside (ca. 380 km)

Na het uitgebreide ontbijt rijden we naar de Schotse Hooglanden. In Schotland kom je namen uit de taal van de Keltisch voorvaderen tegen. ‘Bens’ zijn bergen, ‘Glens’ zijn valleien en ‘Lochs’ meren. De weg door de Grampian Mountains gaat door een skigebied en over de hoogste pas van Groot-Brittannië “Devil’s Elbow” (665m). Heerlijke weg met lange bochten. Over de mooie pas “The Lecht Road” komen we in de Speyside. Een gebied met meerdere whiskystokerijen. Die van Glenlivit is te bezoeken. Om Inverness heen over de kustweg naar het guest house in Helmsdale. Dineren doen we in het nabij gelegen restaurant.  Hier blijven we 3 nachten.

4Dag 4
Zondag 19 juni. Rondrit John O’Groats en Dunnet Head (ca. 315 km)

In middels zijn we op de kustweg North Coast 500 aangekomen met de fraaie plaatsjes met haventjes. In het meest noordelijk gelegen dorpje John O’Groats (de Hollander Jan de Groot had een veerdienst naar de Orkney-eilanden) kan je een plaatje maken bij het bekende wegwijzerbord. We rijden verschillende weggetjes in door een woest en desolaat landschap naar vuurtorens zoals Dunnet Head op de meest noordelijke punt van Schotland. Langs het kasteel van Mey, ooit buitenverblijf van de moeder van de huidige koningin. Door de vallei Strathnaver langs de rivier Naver en het Loch Naver. De single track road door het ruige landschap komt langs de Crask Inn. Zeker een bezoekje waard.  Terug naar Helmsdale aan de Oostkust

5Dag 5
Maandag 20 juni. Rondrit Durness en Highlands(ca. 340 km)

Een fraaie rondrit door het noorden van Schotland. Vanaf de kustweg  rijden we het binnenland in. Kleine slingerweggetjes over wegen waar zelden huizen staan. Na Loch Lever gaan we naar het noorden. De kustweg North Coast 500 volgen, om Loch Eriboll, naar Durness. Net voor Durness kan je kijken in de grotten van Smoo Cave met een waterval. We maken een uitstapje naar Kinlochbervie aan de westkust en steken dan Schotland door, over de slingerende single track roads, door de Highlands  langs grote meren.  Net voorbij Golspie is het Dunrobin Castle, van de hertog van Sutherland, een fotomomentje waard. Met rechts de stranden en de Noordzee is het nog een mooi stukje naar het hotel.

6Dag 6
Dinsdag 21 juni. Westkust en Applecross (ca. 340 km)

We verlaten Helmsdale. Via een andere weg dan gisteren steken we door de Highlands het land door naar de westkust waar we de North Coast 500 weer oppakken. Via de vissersplaats Ullapool (waar je gebakken vis kunt eten) rijden we over de ruige kustweg. In Loch Torridon zie je de zalm en kreeftenkwekerijen liggen. Verschillende keren heb je een fantastisch uitzicht op de Oceaan met zijn rotsen en stranden. In Applecross heb je een mooie pub en een tankstation. Dan ga je over een prachtige pas de Bealach-na Bo (626m) met schitterende panorama’s, haarspeldbochten en hellingen van 25 graden. Een enkele keer kan het mistig zijn wat het nog sfeervoller maakt. We nemen ons intrek in het hotel bij Loch Carron voor 2 nachten. Het hotel heeft een gezellig café/restaurant, een Guinness uit de tap of een Ale?

7Dag 7
Woensdag 22 juni. Rondrit het eiland Skye (ca. 340 km)

Na het uitgebreide ontbijt rijden we door een ruig gebied met mooie uitzichtpunten naar het beroemde pontje over Glenelg Bay naar het eiland Skye. Het plateau op het pontje wordt handmatig gedraaid. Op het eiland Skye bezoeken we de Talisker whisky stokerij en het mooie havenplaatsje Portree. Heerlijk toeren naar het noorden en genieten op de mooiste wegen van het prachtige ruige Skye. Terug naar het vasteland gaan we over de Skye bridge, met het geweldige uitzicht, waarmee het eiland Skye verbonden is met het vaste land. Via het mooie kustplaatsje Plockton, met de palmbomen, naar het hotel bij Loch Carron.

8Dag 8
Donderdag 23 juni. Glenfinnan en Glen Coe (ca. 360 km)

Even stoppen bij het fotogenieke Eilean Donan Castle op een schiereilandje in Loch Alsh. Door de vallei van Glen Shiel komen we door de plaatsen Fort Augustus en Fort William. In Fort William ligt de Neptune’s Staircase. Deze acht sluizen op het einde van het Caledonisch Kanaal overbruggen een hoogteverschil van 21 meter naar Loch Linnhe. Daarna door naar Glenfinnan om te kijken bij het oude stationnetje van de stoomtreinen en het viaduct uit de Harry Potter films. Een pontje brengt ons over Loch Linnhe.  Daarna komen we over de prachtige weg door de groene vallei Glen Coe. Bij mooi weer is een uitstapje naar Glen Etive aan te raden. Langs Loch Lomond (het grootste meer van Groot Brittannië) rijden we naar Arrochar bij het Loch Long voor 2 dagen.

9Dag 9
Vrijdag 24 juni. Rondrit Trossachs National Park (ca. 310 km)

Een rondrit door en om het nationaal park The Trossachs. Het park heeft veel te bieden aan dorpjes, meren, bergen en mooie wegen. Met name het plaatsje Aberfoyle, Loch Katrine, The Duke’s pass, Rob Roy’s grave in Balquhidder en Loch Voil.  In Inveraray kan je het Inveraray Castle van de Duke of Argyll bezoeken. 

10Dag 10
Zaterdag 25 juni. Naar Newcastle (ca. 320 km)

Via de Tweeddale en de plaats Hawick komen we door de Lowlands weer in het Borderland. De tocht gaat verder door Northumberland naar Newcastle waar we op tijd bij de veerboot willen zijn. Op het dek genieten van het prachtige uitzicht als je de haven verlaat.

11Dag 11
Zondag 26 juni. Aankomst in IJmuiden

Uitgebreid ontbijt buffet op de boot, voor de aankomst in IJmuiden. Nog even op het dek kijken of je aan de horizon de kust van IJmuiden ziet en dan de bagage weer op de motor voor het laatste stukje naar huis.

Arrangement – groepsreis:
  • acht overnachtingen in hotels op basis van logies met ontbijt
  • retour overtocht IJmuiden – Newcastle in 4 persoons binnen hut met douche en toilet
  • twee overnachtingen op de boot met ontbijt heen en terug
  • welkomstdrankje
  • routebeschrijving in gpx bestand met track
  • 2 reisbegeleiders
Prijzen groepsreis 16 juni t/m 26 juni inclusief overtocht:
Beperkt aantal kamers beschikbaar.
11 dagen € 965,- per persoon in 2 persoonskamer (in de hotels)
11 dagen € 1.195,- in 1 persoonskamer (in de hotels)

Bekijk voor een impressie de fotogalerij of op de filmpagina naar één van onze reizen naar Schotland
Aanmelden