Col de Pailheres De Pyreneeën zijn een bergmassief gelegen op de grens tussen Spanje en Frankrijk. Het bergachtige gebied ligt tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse zee en strekt zicht uit over een lengte van circa 430 km. Het massief is beduidend minder hoog dan de Alpen, maar toch met de hoogste berg, de Aneto, nog een vorstelijke 3.404 meter. De verschillen tussen de Franse en de Spaanse kant van het gebergte vallen meteen op. Vooral aan de Spaanse kant in het “autonome” Catalonië ligt prachtig breed asfalt en liggen de bochten er mooi bij vaak met een lichte komvorm. Ook het belastingparadijs Andorra is in een route opgenomen. Op de heen en terugreis genieten van het afwisselende Franse landschap. Daarbij maken we onderweg gebruik van Première Classe hotels.

1Dag 1
Donderdag 30 augustus. Vertrek naar Avallon

Verzamelen bij een benzinestation voorbij Antwerpen. Veel snelweg (ook tolweg) met af en toe een stukje binnendoor. We rijden langs Bouillon en gaan bij Sedan de snelweg op richting Reims dan naar Troyes. Na Troyes de snelweg af voor een mooi stukje binnenwegen naar het hotel.

2Dag 2
Vrijdag 31 augustus. Van Avallon naar Rodez (ca. 450 km)

Afwisselende route met hoofdwegen en D wegen waarbij we de tolwegen vermijden. We beginnen met kleine weggetjes naar Vichy. Tussen Clermont Ferrand tot aan Saint Fleur door de Puy de Dôme een stuk snelweg. Verder over mooie binnenwegen naar het hotel.

3Dag 3
Zaterdag 1 september. Van Rodez naar het Hotel in Spanje (ca. 350 km)

Over de N88 richting Albi. Verder over D wegen naar Castres, Carcassonne en limoux door de kloof van de Gorges de Galamus richting Spanje. In Puilaurens is een Kathaarse citadel. Voor de grens van Spanje pakken we de Col de la Quilane (1.713 m) en de Col de la Perche(1.579m). Vlak voor de grens ligt in Frankrijk een enclave van Spanje met de naam Llivia. Na Llivia is het nog 2 km op Frans grondgebied en we zijn in Spanje voor de laatste 20 km naar het hotel in Bellver. Het hotel heeft in de zomermaanden een buitenzwembad ter beschikking en heeft een prachtig uitzicht op de Pyreneeën.

4Dag 4
Zondag 2 september. Rondrit Natuurpark en bergketen Serra del Cadi (ca. 230 km)

Kleine weggetjes door het natuurpark Sierra del Cadi met dichte naaldbossen en rijkgroene bergweides langs ondermeer de Pedraforca een bergtop met een speciale vorm door erosie van de kalk. In het park leven meerdere soorten gieren die onheilspellend boven je kunnen rondcirkelen. We steken het stuwmeer La Baells over. Via de oude bergplaats Berga over de Coll de Jou dwars door het natuurpark Cadi-Moixero naar het hotel. Als het weer het toelaat kan je gebruik maken van het buiten zwembad.

5Dag 5
Maandag 3 september. Rondrit Andorra, Col de Puymorens, 1.001 bochten weg (ca. 250 km)

Via La Seu d’Urgell rijden we naar Andorra. Even de tank volgooien met goedkope benzine om door te rijden naar de hoogste pas van de Pyreneeën de Port d’Envalira op 2.407 meter. Over de Pas de la Casa verlaat je het bergstaatje om de Col de Puymorens in Frankrijk te beklimmen. Na het spaanse dorp Puigcerda kom je op de N 152. Deze weg wordt ook wel de weg met de 1.001 bochten genoemd. De wegen schijnen hier voor de motor gemaakt te zijn. In Campdevanol links af naar de Coll de Merolla over een weg met veel haarspeldbochten. Om de tol van de 5 km lange Tunnel de Cadi te omzeilen rechts af in La Pobla de Lillet. Een mooie afwisselende bochtige weg. Je komt langs de Tuinen van Artigas en langs de rivier en waterval van Llobregat. In het hotel zal het bier goed smaken.

6Dag 6
Dinsdag 4 september. Van hotel in Catalonië naar hotel in Bagnères de Luchon in Frankrijk (ca. 255 km)

Over de N260 naar het zuiden. Bij de Coll de Nargó rechtsaf over de mooie Coll de Bóixols en de Coll de Faidella naar Tremp. Over een fabelachtige weg langs het grootste stuwmeer van Catalonië de Pantà de Sant Antoni naar het noorden. Kilometers lang volgt de weg de loop van de rivier de La Noguera Palleresa. Je komt door mooie dorpjes zoals Sort met (wild)watersport mogelijkheden. Verder via verschillende wintersportdorpjes en over de 2.072 meter hoge Port de la Bonaigua naar Vielha. Op de Port de de la Bonaigua heb je een schitterend uitzicht op de gletsjer van de Maladeta, de Pico de Aneto (met 3.404 m de top van de Pyreneeën), tot aan Frankrijk toe. Let op dat er paarden en koeien op de weg kunnen lopen. De Coll del Portillon ligt op de grens met Frankrijk niet ver van het gezellige plaatsje Bagnères de Luchon waar je 3 nachten verblijft in een prima hotel met Belgische eigenaren.

7Dag 7
Woensdag 5 september. Rondrit naar Spanje met Col du Pourtalet en Col d’Aubisque (ca. 375 km)

De koninginnenrit met de Col du Pourtalet. Volgens een bekend motorblad de beste Pyreneeënpas. Na het ontbijt op de motor voor een prachtige rit door de Spaanse provincie Aragón in het hart van de Pyreneeën. Aragón is niet zo strak als Catalonië. Meer ontspannen, minder regels. Hier vindt je de hoogste bergen. De streek is bezaaid met Middeleeuwse (Romaanse) en Moorse bouwwerken. Als we uit de tunnel de Bielsa komen zijn we in Spanje. Bij de rotonde voor Escalona naar rechts om een geweldig slinger weggetje te volgen met o.a. de tunnel de Cotefablo naar Biescas. Een ruime weg brengt ons over de mooie Col du Pourtalet weer in Frankrijk. Over de indrukwekkende weg tegen de bergwand aan, rijden we de Col d’Aubisque op. De toppers Col du Tourmalet, Col d’Aspin en de Col de Peyresourde rijden we over naar het hotel in Bagnères de Luchon.

8Dag 8
Donderdag 6 september. Rondrit Col de Peyresourde, Tourmalet en Lourdes (ca. 290 km)

Vandaag o.a. over de Col de Peyresourde, Col d’Aspin en de Col du Tourmalet (met 2.115 meter de hoogste vandaag). Veel bochten, mooie uitzichten, diepe afgronden, donkere tunnels, restaurantjes op de top, prachtige natuur dus met andere woorden, geweldig. Deze Cols zijn vaste prik in de Tour de France, te zien aan de diverse monumenten. Op de top van de Col du Tourmalet staat een restaurant met een Tour de France interieur van nostalgische fietsen, foto’s etc. Op de Col du Soulor buigen we af naar het noorden. Via het bedevaartsoord Lourdes en de verrassend mooie Hourquette  d’Ancizan terug naar het hotel.

9Dag 9
Vrijdag 7 september. Van Bagnères-de-Luchon naar Limoges (ca 460 km)

Helaas gaan we beginnen aan de terugweg. Nog een Col met de mooie naam Col de Menté en via de bekende d-wegen rijden we door de Garonne en Dordogne. Het laatste stuk pakken we de tolweg.

10Dag 10
Zaterdag 8 september. Limoges naar Fontenay (ca 400 km)

Heerlijk toeren over de Franse binnenwegen. We rijden naar Fontenay, ter hoogte van Parijs, voor ons Première Classe hotel.

11Dag 11
Zondag 9 september. Fontenay naar huis

Fontenay. Einde van de groepsreis. Je kan de route zo lang mogelijk volgen naar huis.

Arrangement – groepsreis van 30 augustus tot 9 september:
  • Tien (11-daagse tour) overnachtingen
  • In Spanje 3 nachten op basis van halfpension (ontbijt +diner)
  • In Frankrijk 3 nachten op basis van logies met ontbijt
  • Op de heen en terugreis maken we gebruik van Premiere Classe hotels op basis van logies met ontbijt
  • Prijzen op basis van 2 persoonskamer
  • In Frankrijk stalling in afgesloten ruimte
  • Welkomstdrankje
  • Routebeschrijving op GPS voor Garmin
  • 2 reisbegeleiders

Prijs in 2 persoonskamer:

11 dagen € 625,-.
1 persoonskamer toeslag € 200,-.

Indien geen of gedeeltelijke heen of terugreis dan een korting van € 25,- per nacht voor een 2 persoonskamer en € 45,- per nacht op een 1 persoonskamer in het Première Classe hotel.
Bekijk voor een impressie de fotogalerij of op de filmpagina naar één van onze reizen naar de Pyreneeën.
Aanmelden