Trollstigen uitzicht op waterval in NoorwegenDeze avontuurlijke motorreis gaat naar het ruige zuidwesten van Noorwegen. Met zijn uitgestrekte hoogvlaktes, bergmeren, watervallen, bergen en diep uitgesneden fjorden, een aparte belevenis. Langs 18 verschillende wegen (Nasjonale Turistveger) is het landschap aangepast met uitzichtpunten voorzien van spectaculaire architectuur en kunst. De meeste van deze Norwegian Scenic Routes zijn in de reis opgenomen. Een bijzondere kans om een keer een deel van Europa te bezoeken waar je niet zo snel op eigen gelegenheid heen zal rijden. De prijs van deze groepsreis, hebben we laag proberen te houden. Er wordt individueel gereden of in kleine groepjes die zich spontaan vormen.

1Dag 1
Donderdag 18 augustus. Vertrek naar Duitsland

Door het noorden van Duitsland langs Bremerhaven komen we bij de rivier de Elbe. Met de pont over naar Glückstadt en dan ben je al bijna bij het familie hotel in het centrum van Itzehoe met bar en restaurant.

2Dag 2
Vrijdag 19 augustus. Naar de Ferry in Hirtshals (ca. 430 km)

Door Denemarken naar de ferry in Hirtshals. Om 20.00 uur zal deze nachtboot vertrekken voor een cruise van 18 uur via Stavanger naar Bergen in Noorwegen. De moderne, comfortabele boot is voorzien van een belastingvrije winkel en restaurants, cafés en bars met een brede selectie aan eten en drinken.

3Dag 3
Zaterdag 20 augustus. Bergen via Hardangerfjorden naar Ulvik (ca. 150 km)

Bij het wakker worden, vaar je al door het hartje van het fjordengebied en geniet je van het uitzicht bij je ontbijt. Om 12.30 uur komt de boot aan in het mooie Bergen. Bergen ligt tussen uit zee rijzende berghellingen en heeft een rijke historie als centrum van de handel met Europa. Rij nog even langs de kade met de kleurige houten huizen van hanzewijk Bryggen, voordat je Bergen uit rijdt. Je maakt meteen kennis met de mooie natuur van Noorwegen door de prachtige weg te volgen, langs waterval Steindalsfossen(waar je onderdoor kan lopen) en de Hardangerfjorden, naar het Gjestehus in Ulvik.

4Dag 4
Zondag 21 augustus. Ulvik via Gaularfjell naar Floro (ca. 270 km)

Via de Tunsbergtunnel komen we in Voss. In Vangsnes steken we met de ferry het Sognefjord over naar Gragsvik. Het Sognefjord is de langste fjord ter wereld en de diepste. Daarna stevig omhoog de gevarieerde Gaularfjell op met veel watervallen, schitterende meren en stroomversnellingen in de naastliggende Gaular rivier. Langs de Fordefjord rijden we naar het hotel in Floro. Een rustig plaatsje aan het eind van een schiereiland vlakbij de zee.

5Dag 5
Maandag 22 augustus. Floro via Trollstiegen naar Molde (ca. 340 km)

We gaan verder naar het noorden. Over een smalle weg door een ruig gebied met meren en bossen komen we bij de ferry om de fjord over te steken naar Lote. Via Hellesylt naar Stranda voor een korte overtocht over de Storfjorden. Dan kom je op de weg naar de Trollstiegen die we nu naar het noorden rijden(woensdag naar het zuiden). Bovenop de pas is een bezoekerscentrum en kan je naar 2 mooie uitzichtpunten wandelen. De 11 haarspeldbochten en de schitterende watervallen maken dat je ogen te kort komt. Nog een ferry in Afarnes en door de Fannefjord tunnel onder de Noorse zee door naar het hotel in Molde voor 2 nachten.

6Dag 6
Dinsdag 23 augustus. Rondrit over o.a. de Atlantic Road (ca. 290 km)

Vandaag weer een plek om af te vinken. De roemruchte Atlanterhavsveien, of Atlantic Road, is een 8 kilometer lange weg, die je letterlijk door de Atlantische oceaan laat rijden. In totaal verbinden 8 bruggen verschillende eilanden met het Noorse vasteland. Het meest bijzonder van de 8 km lange Atlantische weg, is de bochtige Storseisundbrug. Er zijn verschillende uitzichtpunten om te stoppen. We rijden verder naar Kristiansund, de meest noordelijke punt van onze reis. Je kan terug naar Molde (dan is de rondrit 175 km) of verder om de Tingvollfjorden heen. Zeker de moeite waard met zijn mooie wegen en tunnels.

7Dag 7
Woensdag 24 augustus. Molde via de Strynefjellveg naar Elveseter aan de RV55 (ca. 300 km)

De koninginnenrit met de bekende Trollstiegen maar nu “de mooiste kant op” naar boven. Bij Andelsnes kom je op de weg naar de 20 km lange Trollstiegen met zijn elf haarspeld bochten en geweldige uitzicht. Op de weg naar het mooie Geiranger kom je over de bochtige Adelaarsweg met zijn uitzicht op het Geirangerfjord en op de waterval “Zeven zusters”. Een uitstapje over de mooie gravelweg (tolweg )naar het Dalsnibba plateau (1.500 meter), met een geweldig uitzicht, zou ik niet overslaan. Door een vallei over de deels onverharde bergpas Strynefjellveg (1.139 meter) naar Lom. Je kan ook een andere weg kiezen over asfalt.  In Lom kan je nog een foto maken van de Stavkyrke voor je verder gaat naar het hotel aan de (volgens een motorblad) mooiste weg van Noorwegen de RV55, ook wel Sognefjellweg genoemd.

8Dag 8
Donderdag 25 augustus. Elveseter via Sognefjellweg, Tindeweg en Sneeuwweg naar Ulvik (ca. 275 km)

De RV55 ofwel Sognefjellweg noemen ze de Koningin van de Noorse wegen. Hij loopt langs het hoogste gebergte van Noorwegen de Jotunheimen (tot 2.500 m). Het hoogste punt van de weg ligt op 1.434 meter en is daarmee de hoogste pasweg. We slaan linksaf naar de prachtige, goed geasfalteerde, prive tolweg Tindeweg en komen, na een stuk of 15 haarspeldbochten, uit bij Ardal. Na de Fodnestunnel van 6,6 km, kan je de 24,5 lange Laerdalstunnel nemen of de 45 km lange Sneeuwweg over de Aurlandsfjell. De tunnel is een belevenis maar de Sneeuwweg een topattractie. Je begint en eindigt op zeeniveau en daartussen klim je naar 1.300 meter met onderweg heel veel bochten, vergezichten en natuurlijk sneeuw. Na o.a. de Gudvangtunnel van 11,4 km maken we even een omweg over de prachtige Stalheimskleiva. Met zijn haarspeldbochten, stijgingspercentage van 20%, watervallen en uitzicht mag je deze niet missen. In Ulvik gaan we weer naar het gezellige Gjestehus voor 2 nachten.

9Dag 9
Vrijdag 26 augustus. Rondrit Hardangervidda over de RV7 (ca 340 km)

Deze dag zou je zelf een klein ritje kunnen maken naar b.v. de Voringfossen of je neemt een rustdag. Met de rondrit laten we bij Aurland de lange Laerdalstunnel links liggen. Een geweldige, afwisselende basic weg door de natuur van het Hallingskarvet nationalpark naar de wintersportplaats Geilo. Daar kom je op de avonturenweg RV7 dwars over de Hardangervidda, een kale hoogvlakte met kraters, bergen en meren. Het landschap is gevormd door de schuivende ijsmassa’s en het water. In de gezellige berghut Fagerheimhut kan je lekker eten. Na een enorme damwand met het stuwmeer Sysenvatn en de waterval in Voringsfossen die 145 meter naar beneden stort, maakt de weg in een tunnel een aantal complexe kurkentrekker bochten. Over de bijna 1.400 meter lange Hardangerbrug rijden we, met uitzicht in de fjorden, terug naar het vertrouwde Gjestehus in Ulvik.

10Dag 10
Zaterdag 27 augustus. Ulvik naar Tau (ca 270 km)

Ook deze weg behoort tot de Nasjonale Turistveger. Over de Hardangerbrug rijden we verder langs de Sorfjorden naar Odda. Voor Skare zie je de tweeling waterval Latefossen die onder de weg doorstroomt. De weg die o.a. door Saude gaat is prachtig tot aan de ferry die ons naar Hjelmeland brengt. Daarna is het niet ver meer naar ons hotel in Tau dichtbij de kust.

11Dag 11
Zondag 28 augustus. Tau via Lysebotn naar Kristiansand (ca 290 km)

Na het ontbijt naar de ferry in Sognesand.  We maken een prachtige boottocht over de Lysefjorden. Heel hoog zie je het uitzichtpunt op de Preikestolen. Aan het einde in Lysebotn naar de spectaculaire Lysebotnweg met 27 haarspeldbochten waarvan één in een tunnel. De mooie bochtenweg Lysevegen door woest hoogland komt uit bij de hoofdweg die helemaal doorloopt naar Kristiansand. Het hotel ligt in het gezellige centrum met vele restaurants.  Dicht bij de ferry naar Hirtshals.

12Dag 12
Maandag 29 augustus. Kristiansand naar Itzehoe (ca 470 km)

Op tijd uit bed want de ferry van Kristiansand naar Hirtshals vertrekt om 8.00 uur. Op de boot staat een ontbijtbuffet klaar. De snelle boot doet er 3,5 uur over.  Dan door Denemarken naar het bekende hotel in Itzehoe in Duitsland voor de laatste avond.

13Dag 13
Dinsdag 30 augustus.  Itzehoe naar huis

Helaas het einde van de groepsreis. Je kan de route zo lang mogelijk volgen naar huis.

Arrangement – groepsreis van 18 t/m 30 augustus 2022:
 • Elf overnachtingen in hotels en 1 op de ferry Hirtshals naar Bergen
 • In de hotels 10 nachten op basis van halfpension (ontbijt +diner) en 1 nacht zonder in Kristiansand
 • Prijzen op basis van 2 persoonskamer
 • Inclusief ferry Hirtshals – Bergen in 4 persoons hut op nachtboot met ontbijt
 • Inclusief ferry Kristiansand – Hirtshals met ontbijt
 • Inclusief ferry Sognesand naar Lysebotn
 • Routebeschrijving in gpx bestand met track
 • welkomstdrankje
 • Stelvio Motorreizen T-shirt
 • 2 reisbegeleiders
 • exclusief binnenlandse ferry’s, tolgelden en niet genoemde maaltijden

Prijs in 2 persoonskamer:

13 dagen € 1.550,-.
1 persoonskamer toeslag in de hotels € 400,-.
Bekijk voor een impressie de fotogalerij en de filmgalerij van de groepsreis naar Noorwegen.
Aanmelden