Naar Oostenrijk, Slovenië, Bosnië Herzegovina en Kroatië met een groepsreis van woensdag 27 augustus tot dinsdag 9 september 2025
In Kroatië en Bosnië Herzegovina beschikken de steden over eeuwenoude Turkse wijken maar je vindt er ook Orthodoxe kloosters en katholieke kerken, naast Communistische torenflats. In Bosnië zijn de moskeeën niet meer te tellen. Kroatië heeft ook mediterrane invloedssferen van met name Venetië. De Joegoslavië oorlog, die woedde in de jaren 90 van de vorige eeuw, heeft grote littekens nagelaten in het land. In het bergachtige binnenland vind je natuurwonderen als de meren van Plitvice en de Dinarische Alpen.
Een bijzondere kans om een keer een deel van Europa te bezoeken waar je niet zo snel doorheen zal rijden.
Woensdag 27 augustus. Naar Zwarte Woud in Duitsland
Op eigen gelegenheid naar het hotel in het Zwarte Woud.
Donderdag 28 augustus. Naar Zuid Duitsland ca. 280 km
Door het zuiden van Duitsland via een mooie bergroute over een aantal passen en langs de Plansee, kom je in het hotel in de buurt van Garmisch-Partenkirchen. Het hotel heeft een binnenzwembad en ligt op een mooie locatie in de bergen.
Vrijdag 29 augustus. Naar Kranjska Gora in Slovenië ca 360 km
We rijden verder door de Beierse Alpen naar de grensovergang met Oostenrijk op de Achenpass. Via Achenwald, Achental, Achenkirch en Achensee komen we op de Gerlospass. Door de 5,3 km lange Felbertauerntunnel komen we in het mooie Tauerndal. Via Lienz rijden we naar de grensovergang met Slovenië op de Wurzenpass met de oude Sovjettank type T-34. Dan zijn we al snel bij het hotel aangekomen in Kranjska Gora.
Zaterdag 30 augustus. Naar Rastoke in Kroatië ca. 350 km
Door de Julische Alpen langs de hoogste berg van Slovenië de Triglav naar het zuiden. Vele slingerweggetjes en haarspeldbochten later, komen we bij de grens met Kroatië. De Kolpa rivier op de grens volgen we tot een brug ons in Kroatië brengt. Via Ogulin naar het ruime Rastoke hotel met een mooi terras.
Zondag 31 augustus. Naar Bihać in Bosnië-Herzegovina ca. 230 km
De afstand naar Bihać is niet zo groot. Tijd genoeg om wat cultuur te snuiven. Je kan de dorpen Slunj en Rastoke bezoeken met zijn watervallen, meelmolens en traditionele huizen. Het (vervallen) voormalige zomerverblijf van Tito zit in de route voor een bijzonder uitstapje. De route gaat verder langs het Nationaal park Plitvicemeren. Het park heeft 16 meren en door een natuurlijk afzettingsproces door het stromende water van de Koranarivier zijn er in dit gebied kalkdammen ontstaan. Deze dammen hebben op hun beurt weer een aantal meren, grotten en vele watervallen gevormd. De oude luchtmachtbasis Zeljava met de ingang naar de enorme ondergrondse hangar, zit in de route. Bij de ingang van de basis staat een met kogels doorzeefde Dakota. Dan steken we de grens over naar Bosnië. Heb je nog tijd na deze bezoekjes, dan volgt er nog een mooie rondrit door Bosnië. In Otoka komen we op de weg langs de rivier de Una (met de paalwoningen) naar het hotel in het centrum van Bihać. De stad heeft een rijke geschiedenis. In de Bosnische oorlog was de stad 3 jaar in beleg (tot 1995) door het Servische leger.
Maandag 1 september. Naar Mostar in Bosnië- Herzegovina ca. 310 km
Door het heuvelachtige binnenland van Bosnië Herzegovina rijden we naar Mostar. In Jajce kan je de waterval bewonderen. In Jablanica staat een oude trein en een opgeblazen brug als monument van de strijd van de partizanen in WWII. Mostar is een stad in Bosnië Herzegovina met de beroemde brug Stari Most. Kapot geschoten in 1993, maar weer herstelt na de Joegoslavische oorlog. Aan veel gebouwen is de recente geschiedenis nog te zien. Vanuit het hotel kan je lopend naar het centrum van Mostar en de Stari Most brug gaan.
Dinsdag 2 september. Van Mostar naar Podstrana in Kroatië ca. 220 km
We rijden Mostar uit langs het kruisbeeld op de berg naar de regio Dalmatië langs de kust. Dalmatië is een relatief smalle kuststrook. Tot de grootste bergen aan de kuststrook van de Dinarische Alpen behoort de Biokovo. We rijden in het natuurpark Biokovo via een smalle bochtige weg van 20 km naar de top van de Sveti Jure op 1.762 hoog. Prachtig uitzicht onderweg en op de top. Dan verder over de kustweg Jadranska Magistrale(D8) richting Split naar het hotel voor 2 dagen in Podstrana.
Woensdag 3 september. Rustdag of rondrit ca. 200 km
Het hotel ligt aan het strand van de Adriatische zee. Vandaag de kans om van de zon en zee te genieten. Of breng een bezoek aan de mooie stad Split. Het hart van de havenstad Split wordt gevormd door het paleis van Diocletianus waarin huizen, winkels, markten, paleizen en kerken zijn gevestigd. Trogir is ook een bezoek waard. De middeleeuwse kern van Trogir is omgeven door muren. De Griekse, Romeinse en Venetiaanse geschiedenis van Trogir is zichtbaar in de vele kerken, paleizen en torens die het oude centrum rijk is. Natuurlijk is er ook een mooie rondrit beschikbaar.
Donderdag 4 september. Podstrana naar Zadar ca. 260 km
Om Split heen rijden we al gauw van de kust weg het binnenland in. Haarspeldbochten en leuke dorpjes zorgen voor veel afwisseling. In het binnenland komen we door Drnis en bij Gracac gaan we richting kust eerst over een klein slinger weggetje maar dan gaan we recht op ons hotel af in de havenstad Zadar. Zadar heeft een lange en bewogen geschiedenis, waarin het behalve Kroatisch ook Romeins, Byzantijns, Hongaars, Venetiaans, Frans, Oostenrijks en Italiaans is geweest. Het hotel met zwembad bevindt zich aan de boulevard bij het kiezelstrand. Het is slechts 15 minuten lopen naar het levendige, historische centrum van Zadar.
Vrijdag 5 september. Zadar naar Rastoke ca. 250 km
Eerst een stuk over de kustweg Jadranska Magistrale(D8). Dan bij Karlobag de bergen in naar Gospic en verder naar het nationaal park Sjeverni Velebit. Het park omvat het noordelijke deel van het Velebit-gebergte. Het landschap bestaat uit bergen, veel kalksteenformaties en bossen. Verder het binnenland in naar Otocac. Hier begint een mooie slingerweg naar Rastoke. Het hotel kennen we nog van de heenweg..
Zaterdag 6 september. Naar Kransjka Gora in Slovenië ca. 280 km
Na Rijeka passeren we de grens met Slovenië. Via Nova Gorica rijden we langs de grens met Italië door het bergachtige nationaal park Triglav. Voor we het hotel bereiken komen we over De Vršič-pas op 1611 meter hoogte is dit de hoogste bergpas van Slovenië. De Vršič-pas heeft 50 haarspeldbochten. Russische krijgsgevangenen legden de pas tussen 1914–1916 als militaire weg aan door het Isonzodal. In Kransjka Gora staat het al bekende hotel voor deze nacht.
Zondag 7 september. Vertrek uit Slovenië naar Zuid-Duitsland ca. 350 km
Al snel zijn we weer via de Wurzenpass in Oostenrijk. Via Kotschach en het Lesachtal in Karinthië rijden we Italië in. De Brennerpas brengt ons weer in Tirol. Via de binnenwegen door Oostenrijk naar Seefeld en Garmisch-Partenkirchen in Duitsland naar het landelijk gelegen bekende hotel.
Maandag 8 september. Naar het Zwarte Woud ca. 260 km
Door de bergachtige streek van Zuid Duitsland naar het hotel in het Zwarte Woud.
Dinsdag 9 september. Naar huis
Na het ontbijt is het afscheid nemen en gaat ieder naar huis.
Arrangement – groepsreis van 27 augustus tot 9 september 2025:
- Dertien (14-daagse tour) overnachtingen op basis van halfpension (ontbijt +diner)
- Prijs op basis van 2 persoonskamer
- Bij individuele aanmelding voor een 2 persoonskamer maken wij de indeling
- 2 reisbegeleiders
- Welkomstdrankje
- Stelvio Motorreizen shirt
- Routes in gpx bestand met tracks
Prijs in 2 persoonskamer € 1.295,-
1 persoonskamer toeslag € 420,-(niet meer beschikbaar)
Bekijk voor een impressie de fotogalerij of op de filmpagina naar één van onze reizen naar de Balkan.
Aanmelden